Stereotipuri

Emi

Hai să vedem ce început putem să îi facem acestui mare blog. Stereotipizăm persoane, lucruri, acțiuni, zilnic. Stereotipizăm blondele care nu știu să conducă o mașină, nu mai zicem de parcări, persoanele care cerșesc și cheltuie banii pe țigări, alcool și droguri, femeile care conduc mașini scumpe, oamenii care nu consumă anumite alimente, și mai știți și voi exemple.

Dar nimeni nu stă să analizeze această problemă. Dacă întâlnim o persoană care cerșește și consumă banii pe alcool, țigări sau alte lucruri care nu sunt necesare sau îi periclitează viața (i-o pun în pericol, în cazul în care nu știai ce însemnă cuvântul periclitare, prostule), sau vedem o femeie care conduce o mașină scumpă deja începem să categorisim acea persoană. Le punem etichete tuturor. Devenim roboți, care acționează după anumiți stimuli externi.

Dacă o persoană este enervantă și un prieten se comportă puțin asemănător îl punem în categoria aferentă.

Folosim prea des tag-urile asupra oricărui eveniment din viață, lucru, persoană. Suntem conduși de acest instinct. Avem categorii pentru fiecare chestie, oricât de măruntă ar fi ea.

Proști, deștepți, inteligenți, nașpa, cool, jale, religie, etnie, rasă. Chiar dacă nu ne legăm de rasa cuiva, cumva, devenim rasiști asupra altor chestii din viață. Suntem foarte atenți la ce fac alții în anumite momente, dar uităm să fim atenți la ce facem sau spunem noi înșine. Și totuși de ce am face-o?

Mass-media e plină de oameni proști, de subiecte care conduc spre bârfă, manipulare, lucruri ce stârnesc intriga. Ni se prezintă zilnic tot felul de categorisiri. Inclusiv de la o vârstă fragedă primim acest feedback și această orientare.

În familie, la școală, cu prietenii. Peste tot. Școala este un factor primordiar prin care începem să fim puși pe categorii. Notele și calificativele pe care le obținem ne diferențiază. Dacă o notă pe care o luăm este sub nivelul maxim devenim automat „proști”. Este o stereotipizare de bază.

Persoanele care au avut cele mai mari succese în viață au renunțat la școală înainte de a avea o calificare în domeniul în care activează astăzi sau au activat în timpul vieții. Bill Gates, unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, s-a lăsat de facultate și acum face o căruță de bani. Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook și owner-ul Instagram și Whatsapp, nu și-a terminat facultatea și acum conduce o afacere de milioane de dolari. Și sunt multe alte exemple din această categorie.

Și totuși, de ce să nu stereotipizăm?

De ce să ne gândim că tanti aia de la casă are o atitudine proastă doar pentru că ea este așa? De ce să ne gândim că femeile cu mașini scumpe nu sunt curve sau umblă cu moșnegi cu bani? De ce să credem că boschetarii cheltuie banii pe alcool?

Oricum suntem și noi, la rândul nostru, puși în oale separate. Avem tag-ul pe frunte. Toată lumea știe că tu ești prost, sau că tu ești deștept, sau ești omul cu glumele.

Stereotipismul este un lucru bun. Asta încerc să evit să îmi spun mereu. Totuși există o parte bună, dar nu știu dacă merită să o mai zic. Oricum știu că tu citești printre rânduri, ori poate nu ai ajuns până aici. Dar hai totuși să scriu.

Dacă această categorisire nu ar exista nu am știi niciodată de introvertiți sau extrovertiți, de melancolici sau colerici și sangvinici, de bun și rău. Nu am reuși să conștientizăm că avem sentimente, că simțim durere, că simțim bucurie. Viața ar trece pe lângă noi fără ca noi să realizăm aceste lucruri. Am fi doar niște ființe cu viață, dar fără conștiință.

Dacă ți-a fost de ajutor acest material, mă bucur. În cazul în care tu consideri că nu te-a ajutat cu nimic, neinteresant. Oricum:

Cu plăcere!

Photo by Bill Oxford on Unsplash

2 thoughts on “Stereotipuri

  1. Cristen is the title my dad and mother gave me and I love it. Years back we moved to Louisiana. To participate in hockey is a point my husband doesn’t really like but I do. My day task is an workplace clerk and it’s anything I seriously take satisfaction in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EnglishFrenchGermanRomanian